ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΩ

Τι Διεκδικουν Οι Παθοντες Των Τροχαιων Ατυχηματων

Συνήθως μετά από ένα τροχαίο ατύχημα οι αξιώσεις που γεννιούνται για τους παθόντες για αποζημίωση πηγάζουν από τις περιπτώσεις που θα σας αναφέρουμε παρακάτω. Οι δικηγόροι της Libra Life μελετώντας ατομικά ανά περίπτωση τις συνθήκες του τροχαίου ατυχήματος Σας, βρίσκονται σε θέση να Σας καθοδηγήσαν υπεύθυνα σχετικά με αυτές.


Α) ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ

Του ζημιωθέντος οχήματος, οι οποίες προκλήθηκαν από το τροχαίο ατύχημα και συνήθως συνίστανται σε υλικές ζημίες του οχήματος, δαπάνες από τη χρήση ταξί για τις μετακινήσεις του παθόντος μέχρι την επισκευή αυτού ή αντίστοιχα κάθε δαπάνη που έγινε από τη μεταφορά του σε χώρο φύλαξης με γερανό, αξιώσεις από κατεστραφέντα προσωπικά αντικείμενα και τέλος ηθική βλάβη από τις ζημίες που προκλήθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, πριν προβείτε στην όποια επισκευή των ζημίων οπωσδήποτε να προηγηθεί έλεγχος αυτού από πραγματογνώμονα! Συνήθως ο παθών προβαίνει στις απαιτούμενες επισκευές και εν συνεχεία διεκδικεί την αξία των τιμολογίων και των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών (ανταλλακτικά κι εργασίες επισκευής + ΦΠΑ). Σε κάθε περίπτωση, ζητάτε από συνεργείο ή από πραγματογνώμονα (πραγματογνώμονα της ασφαλιστικής ή ανεξάρτητο κατόπιν εντολής σας) αναλυτική γραπτή προσφορά που να περιλαμβάνει τις βλάβες του οχήματός καθώς και την εκτιμώμενη δαπάνη επισκευής (ανταλλακτικά κι εργασίες επισκευής). Με βάση αυτήν την εκτίμηση θα διεκδικήσετε την δαπάνη επισκευής. Οι συνεργάτες και το προσωπικό της Libra Life είναι δίπλα Σας σε κάθε στάδιο να Σας κατευθύνουν ως προς τα βήματα, για τον ορθό σχηματισμό του φακέλου των αξιώσεων Σας. Αν το ζημιωθέν όχημα υποστεί εκτεταμένη βλάβη, ώστε να είναι ασύμφορη η επισκευή του βεβαιώνουμε με έκθεση του πραγματογνώμονα το ασύμφορο της επισκευής αλλά και το είδος και την αξία των «σώστρων» (δηλαδή το ποσό που μπορεί να πωληθεί ό,τι έχει απομείνει από το κατεστραμμένο όχημα) και βάσει αυτής της εκτίμησης μπορείτε να διεκδικήσετε το ποσό της εμπορικής αξίας του οχήματός σας (όπως αυτή διαμορφωνόταν πριν το τροχαίο συμβάν), αφαιρώντας όμως την αξία των «σώστρων».

υλικές ζημιές
υλικές ζημιές

σωματικες βλάβες

Β) ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ

Ως σωματική βλάβη νοείται κάθε τραυματισμός που υφίσταται ο παθών του τροχαίου ατυχήματος, ανεξαρτήτως έκτασης και σοβαρότητας αυτού, όπως επίσης ανεξαρτήτως της μετατραυματικής περιόδου ανάρρωσης που μπορεί να προκαλέσει, δηλαδή δεν λογίζεται ως τραυματισμός μόνο μια σοβαρότατη περίπτωση π.χ. ακρωτηριασμός, αλλά κακόμα και μια απλή κάκωση. Για τις περιπτώσεις αυτές. Στη Libra Life οι συνεργαζόμενοι Δικηγόρους μελετούν προσεκτικά ανά περίπτωση την κάθε υπόθεση σχετικά με τις σωματικές βλάβες:


1) Δαπανες Νοσηλειας

Δηλαδή όλα τα έξοδα που κατέβαλε ο παθών, ώστε να καλύψει με αυτά τυχόν ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις ή δαπάνες για ακτινογραφίες, φυσιοθεραπείες καθώς και για αγορά φαρμάκων και ορθοπεδικών προϊόντων (πατερίτσες, αναπηρικά είδη, τεχνητά μέλη). Τέλος, δεν θα πρέπει να παραληφθεί ο υπολογισμός δαπανών που κατέβαλε ο παθών προκειμένου περί μεταφοράς στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο κι αμοιβές αποκλειστικής νοσοκόμας ή οικιακών βοηθών, ακόμα και αν τα πρόσωπα αυτά είναι άτομα οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος Σας. Για όλες τις παραπάνω δαπάνες ο παθών δικαιούται αποζημίωσης, επομένως θα πρέπει να κρατήσετε τις σχετικές αποδείξεις. Σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς πως ακόμα και αν ο ασφαλιστικός φορέας καταβάλλει κάποιο ποσό για τα νοσήλια αυτά, το ποσό αυτό συνυπολογίζεται και αφαιρείται από το αίτημα, ενώ υπό ειδικότερες συνθήκες, μπορεί να λάβει ακόμα και ολόκληρο το ποσό των δαπανών ως αποζημίωση!!

2) Δαπανες για Μελλοντικα Χειρουργια

Υπό την έννοια ότι κάποιοι τραυματισμοί χρήζουν και μελλοντικής χειρουργικής αντιμετώπισης, επομένως βάσει των ιατρικών γνωματεύσεων, το προσωπικό της Libra Life Σας ενημερώνει κάτω από ποιες συνθήκες δικαιούται ο παθών να αξιώσει τέτοιες δαπάνες.

3) Δαπανη για Βελτιωμενη Διατροφη

Δεδομένου ότι είναι πολύ πιθανό, αναλόγως το μέγεθος και το είδος του τραυματισμού να Σας συσταθεί από τους ιατρούς λήψη βελτιωμένης διατροφής, δηλαδή κατανάλωση τροφών εμπλουτισμένων σε συστατικά όπως ασβέστιο, λευκώματα, υδατάνθρακες, η οποία διατροφή βέβαια απαιτεί επιπλέον δαπάνη σε σχέση με τη συνηθισμένη διατροφή που κάνει κάποιος υπό κανονικές συνθήκες και βέβαια η διαφορά αυτή είναι απαιτητή.

δαπανες νοσηλειας
μελλοντικα χειρουργεια
μελλοντικα χειρουργεια

απωλεια εισοδηματος
αναπηρια αρθρου 931
4) Απωλεια Εισοδηματος

Όπου αποτελεί και μια από τις σημαντικότερες κατηγορίες και η Libra Life ουσιαστικά δίνει μεγάλη προσοχή, ώστε να υπολογιστούν αναλυτικά και σωστά όλα τα εισοδήματα, μαζί με δώρα και άλλες παροχές (π.χ. φιλοδωρήματα), τα οποία ο παθών απώλεσε κατόπιν της ανικανότητα εργασίας (που έχει σαν πιθανό αποτέλεσμα την απώλεια κάποιων εισοδημάτων για κάποιο χρονικό διάστημα), λόγω του τραυματισμού του από το τροχαίο ατύχημα και δικαιούται να τα ζητήσει.

5) Ηθικη Βλαβη

Αφού ένα τροχαίο ατύχημα προκαλεί στενοχώρια και έντονο σοκ, και σε περίπτωση που προξενήθηκε τραυματισμός, ψυχική φθορά, αλλά και λόγω της γενικότερης ταλαιπωρίας που υφίσταται ο παθών του ατυχήματος δικαιούται χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, που είναι και από τις πιο σημαντικές αξιώσεις μετά από ένα τροχαίο ατύχημα.

6) Αναπηρια Αρθρου 931 Αστικου Κωδικα

Όταν από το τροχαίο ατύχημα προκλήθηκε αναπηρία ή παραμόρφωση στον παθόντα και η οποία θα έχει επίδραση στο μέλλον του, οπότε και αποτελεί αυτοτελή αξίωση του για αποζημίωση, αφού ουσιαστικά θα επιφέρει αλλαγές στη διαμόρφωση της επαγγελματικής, οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξή του παθόντος.


Γ) Αξιωσεις μετα απο Θανατηφορο Τροχαιο Ατυχημα

Που αποτελεί ίσως και την ειδικότερη περίπτωση αποζημίωσης και πρόκειται για την απαίτηση εκείνη την οποία διατηρούν οι κληρονόμοι του θανόντος από τροχαίο ατύχημα και αντίστοιχα όσοι δικαιούνταν να ζητήσουν από αυτόν διατροφή ή υπηρεσίες, καθώς και οι συγγενείς του (λόγω ψυχικής οδύνης). Αντίστοιχα ζητούν δαπάνες όπως στις παραπάνω περιπτώσεις, δηλαδή Περιουσιακές Ζημίες, ζημίες που τυχόν υπέστη το όχημά του θανόντος (επισκευή, αποζημίωση για ολική καταστροφή, αποζημίωση για μείωση εμπορικής αξίας), για μεταφορά και φύλαξη του οχήματος, για τα προσωπικά είδη του θανόντος τα οποία καταστράφηκαν, για κάθε είδους δαπάνη για τη νοσηλεία του θανόντος (αν ο θανών νοσηλεύθηκε κατόπιν του τροχαίου και μέχρι την κατάληξή του) ακόμα και για αποκλειστικές νοσοκόμες. Περαιτέρω, διεκδικείτε έξοδα Κηδείας-Ταφής και τέλος, Χρηματική Ικανοποίηση λόγω Ψυχικής Οδύνης, δηλαδή ο ιδιαίτερος ψυχικός πόνος που βιώνει κανείς με αφορμή τον θάνατο του οικείου του προσώπου, ο οποίος κατ’ αρχήν δεν είναι αποτιμητέος σε χρήμα, ωστόσο επιδικάζεται μια εύλογη αποζημίωση λόγω του πόνου αυτού. Για όλες τις παραπάνω απαιτήσεις από ένα τροχαίο ατύχημα υπόχρεοι για την αποζημίωση του παθόντος είναι 1) η εταιρεία που ασφαλίζει το ζημιογόνο αυτοκίνητο 2) ο ιδιοκτήτης του ζημιογόνου αυτοκινήτου 3) ο οδηγός του ζημιογόνου αυτοκινήτου. Όλοι από αυτούς ευθύνονται εις ολόκληρον. Στόχος μας στη Libra Life είναι όχι μόνο απλώς να αποζημιωθείτε, αλλά η αποζημίωση αυτή να γίνει το συντομότερο δυνατόν και βέβαια να αντιστοιχεί και στο υψηλότερο δυνατό ποσό, για το λόγο αυτό μελετούμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και αμερόληπτα, αποφεύγοντας κάθε χρονοτριβή και όπου απαιτείται κινούμαστε νομικά, αφού οι συνεργαζόμενοι Δικηγόροι μας ειδικεύονται στην αντιμετώπιση του τροχαίου ατυχήματος, αποκτώντας πλήρη γνώση της υπόθεσης Σας, ενημερώνοντας Σας για το κάθε στάδιο της διαδικασίας, μέχρι και το στιγμή της Αποζημίωσης Σας, είτε εξωδικαστικά είτε με την έκδοση Δικαστικής Απόφασης.

αξιωσεις απο θανατηφορο
αξιωσεις απο θανατηφορο

Είμαστε πάντα στη διαθεσή σας όλο το 24ώρο